FeedBurner FeedCount

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ποιος φταίει για την γενιά των 450 ευρώ...

1) Ποιος  φταίει για την γενιά των 450 ευρώ...

Η κοινοτυπία μέχρι πριν δύο χρόνια για όποιον ήθελε να κάνει καριέρα στην πολιτική και το συνδικαλισμό ήταν η επίκληση της γενιάς των 700 ευρώ.

Σήμερα το όριο έχει κατέβει στα 400 - 500 ευρώ το μήνα, αλλά ελάχιστοι έχουν κατανοήσει τα αίτια της ένδειάς μας. Προφανώς γιατί  η υλική ένδεια είναι αποτέλεσμα της πνευματικής.

Επιπλέον, μερικοί από τους βασικούς υπεύθυνους της «κατηφόρας» προσπαθούν να εμφανιστούν σαν τιμητές και υπερασπιστές του υψηλού μεροκάματου...

Με ένα άρθρο θα επαναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους μισθούς στην προτεραία κατάσταση, λες και έχουμε να κάνουμε με την κατάργηση των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων...

Οι Έλληνες, με κάποια καθυστέρηση είναι η αλήθεια, διαπιστώνουμε πως είναι αδύνατο και συνάμα οδυνηρό να ζήσει κάποιος με 500 ευρώ το μήνα...

Κανείς δεν μας λέει ή και να μας το πει, δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι σημαίνει πως ο μισός πληθυσμός του πλανήτη βιοπορίζεται  με 2 δολάρια την ημέρα...

Γιατί εμείς με 450  το μήνα και οι άλλοι με 40 ευρώ;

Γιατί εμείς 450 ευρώ και οι  Γερμανοί τα τριπλάσια με φθηνότερες τιμές;

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους λαούς να πληρώνονται και να ζουν καλύτερα και κάποιους άλλους όχι.  Είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή η μορφή της οργάνωσης της οικονομίας;

Οι συλλογικές συμβάσεις και τα επιδόματα γάμου και τοκετού είναι κενό γράμμα όταν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις να τα καταβάλουν.

Είναι το μορφωτικό επίπεδο; Τότε, αν κάποιος ρίξει μια ματιά στα ελληνικά πανεπιστήμια που θα τα τοποθετήσει εγγύτερα, στο Χαρτούμ ή  αυτά των χωρών που πληρώνουν καλύτερους μισθούς;

Είναι μήπως ο μαχητικός συνδικαλισμός που εξασφαλίζει καλύτερες αμοιβές; Τότε η Λατινική Αμερική και η Αφρική θα ήταν Σουηδία και ΗΠΑ και αντίστροφα...

Είναι μήπως οι πλούσιοι φυσικοί πόροι αποκλειστικά που εξασφαλίζουν σε ένα λαό υψηλότερους μισθούς; Η Ιαπωνία δεν διαθέτει καθόλου φυσικούς πόρους και η Γερμανία ελάχιστους και διαθέτουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα που «βουλιάζουν» από φυσικούς πόρους...

Μήπως είναι οι κρατικές επιχειρήσεις και η κρατική οικονομία που εξασφαλίζουν πλούτο και ευημερία; Τότε η πάλε ποτέ σοβιετική Βουλγαρία θα δεχόταν μετανάστες από τις ΗΠΑ και την Βρετανία και όχι το αντίστροφο... Κανένας Ευρωπαίος ή Αμερικάνος δεν μετανάστευσε στην Κούβα για να εργαστεί και να ζήσει καλύτερα, σε αντίθεση με τους Κουβανούς που περνάνε με σχεδίες στη Φλόριδα αψηφώντας τους καρχαρίες...



Είναι προφανές πως για να μειώνονται οι μισθοί στην Ελλάδα κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά και αν δεν το διορθώσουμε θα συνεχίσουν να μειώνονται. Θα  κινηθούμε  με ορόσημο την Ευρώπη και τη Γερμανία ή το Σουδάν, την Αργεντινή και την Κούβα πατριώτες;

Ο ελληνικός τρόπος...

Στην Ελλάδα μειώνονται οι μισθοί γιατί επί 30 χρόνια οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν.

Οι μισθοί πέφτουν στην Ελλάδα όχι από το μνημόνιο ή την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά γιατί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά αδιαφορούσαμε αν κλείνουν τα εργοστάσια το ένα μετά το άλλο, αφού το δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν ανοίξει τις πόρτες και προσελάμβαναν κόσμο με αντάλλαγμα ψήφους...

Τα συνδικάτα με την κάλυψη όλων των κομμάτων ζητούσαν ό,τι τους κατέβει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα NAMCO στη Θεσσαλονίκη που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 κατασκεύαζε το αυτοκίνητο Ponny. Εμπνευσμένοι από τον άρτι αφιχθέντα «σοσιαλιστικό» άνεμο της εποχής οι εργαζόμενοι ζητούσαν αυξήσεις 35% και μετά από κατάληψη του εργοστασίου επί 4 μήνες η εταιρεία έβαλε λουκέτο...

Παρόμοια γεγονότα ακολούθησαν στην Pirelli, την Goodyear... και εκατοντάδες άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις.

Το κενό που άφηναν οι επιχειρήσεις που έφευγαν το κάλυπτε η  αύξηση των προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο χαμηλός δανεισμός της χώρας μέχρι τότε επέτρεπε στο κράτος να δανείζεται και να προσλαμβάνει. Επιπλέον ο Καραμανλής είχε βάλει τη χώρα στην ΕΟΚ και είχαν αρχίσει οι εισροές των επιδοτήσεων, που αποδείχτηκαν μεγάλη και καταστρεπτική πληγή γατί αύξησαν τη ροπή προς την «αρπαχτή» και το κέρδος χωρίς προσπάθεια ή επιχειρηματικό ρίσκο.

Ο γερμανικός τρόπος...

Λίγα χρόνια αργότερα λόγω των παγκόσμιων ανακατατάξεων κατ’ αναλογίαν πάντα παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και η Mercedes. Τα γιαπωνέζικα επαγγελματικά φορτηγάκια  έβγαζαν λιγότερες βλάβες και το κυριότερο στοίχιζαν φθηνότερα.

περισσότερα
 http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1672232



Πηγή:www.capital.gr

Rehn: Είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει πρόοδο

Στη δήλωση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, και ότι τώρα είναι σειρά των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων της να πράξουν το δικό τους καθήκον, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα.


Όπως τόνισε, στην αρχή της εβδομάδας επιτεύχθηκε μια συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών για τους αναθεωρημένους όρους του προγράμματος.

«Η μακρά συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη εμφάνισε σημαντική πρόοδο προς μια συμφωνία για την Ελλάδα, αν και μια οριστική συμφωνία τελικώς αποδείχθηκε άπιαστη», τόνισε ο Olli Rehn.

Σημειώνει ωστόσο πως είναι σημαντικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τα prior actions που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. «Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας από την ελληνική πλευρά. Από δημοσιονομικής πλευράς, οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μέτρων που ανέρχονται συνολικά σε 13,5 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ», τόνισε ο Rehn.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία μιας περισσότερο αποτελεσματικής και λειτουργικής φορολογικής διοίκησης. «Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, καθώς μια δίκαιη κατανομή του φορολογικού φορτίου είναι ένα ερώτημα όχι μόνο για τα ηχηρά δημόσια οικονομία, αλλά αντίστοιχο της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε δε για παράδειγμα ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Σε δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει προχωρήσει από ένα σύστημα που ήταν ξεκάθαρα μη βιώσιμο, σε ένα του οποίου διασφαλίζεται η μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

«Επομένως, πρέπει να ξεχάσουμε το μύθο ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα. Αυτή η εκτίμηση είναι άδικη και αρνητική. Αγαπητά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε. Τώρα είναι σειρά των ευρωπαίων και διεθνών εταίρων της να κάνουν και αυτοί ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Olli Rehn.

Και για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει σε αξιόπιστα μέτρα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Οι συζητήσεις την Τρίτη το βράδυ κινήθηκαν κοντά σε μια συμφωνία», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ο Olli Rehn, «θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα αποκλείουν την ανάγκη να επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του ελλ. Χρέους στα επόμενα χρόνια, και την ανάγκη λήψης περαιτέρω αποφάσεων εάν παραστεί ανάγκη λόγω μελλοντικών εξελίξεων, με βάση την πορεία της πλήρους υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Τόνισε ακόμη ότι «ειλικρινά, δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο πακέτο (συμφωνίας) και να απομακρύνουμε έτσι την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της κρατά πίσω την εμπιστοσύνη, και επομένως τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, στην Ελλάδα. Και επιπλέον, θα απομακρύνουμε τα σύννεφα αβεβαιότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία».

 http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1672855



Πηγή:www.capital.gr

Διάκριση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών MBA από τον E.A.D.T.U.

 Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), με πρωτοβουλία της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης (Μ.Ε.Α.Ε.) του Ε.Α.Π, διοργάνωσε μία εξωτερική αξιολόγηση σε συνεργασία με τον οργανισμό European Association of Distance Teaching Universities (E.A.D.T.U.) και την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.). Στόχος της δράσης αυτής ήταν η αποτίμηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών διαδικασιών που εφαρμόζει το Ε.Α.Π. από κριτές-μέλη του E.A.D.T.U., ενώ παράλληλα δόθηκε ανάδραση για τη βελτίωση των υφιστάμενων πρακτικών και εργαλείων του E.A.D.T.U. Το Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.) που αξιολογήθηκε ήταν το «Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ε.Α.Π.

Η αξιολόγηση έγινε από δύο μέλη-κριτές του E.A.D.T.U, τους καθηγητές Keith Williams και Jon Rosewell του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Αγγλίας. Και οι δύο κριτές έχουν πολυετή εμπειρία σε εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ ο κύριος Williams έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Τεχνολογικής Σχολής του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Αγγλίας για 6 χρόνια και Διευθυντής του τμήματος εξ αποστάσεως μάθησης στο British Council για 3 χρόνια.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις. Η πρώτη έγινε στις 16 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Π. στην Πάτρα και συμμετείχαν σε αυτήν οι κριτές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Ε.Α.Π. Η δεύτερη συνάντηση έγινε στις 17 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Α.ΔΙ.Π. και συμμετείχαν οι κριτές του E.A.D.T.U, μέλη της Α.ΔΙ.Π. και ο Διευθυντής της Μ.Ε.Α.Ε.

Τον Νοέμβριο, η ομάδα εργασίας του Ε.Α.Π. ενημερώθηκε ότι το ΜΒΑ έλαβε το «E-xcellence Associates Label» ως πιστοποίηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μία διάκριση που λίγα Πανεπιστήμια ή Προγράμματα Σπουδών έχουν πετύχει μέχρι σήμερα (λίστα με τα Πανεπιστήμια και Προγράμματα που έχουν διακριθεί). Παράλληλα, οι κριτές προέβησαν σε πολύ θετικά σχόλια για το συγκεκριμένο Π.Σ. αλλά και για το Ε.Α.Π. γενικότερα.

Ενδεικτικά σχόλια των εξωτερικών κριτών του E.A.D.T.U.:
"It is important that you have a close working between academics and tutors"
"Use of ISO Systems in the operations is a smart and impressive idea"
"Impressive extent of survey work from ΜΕΑΕ, assessment data and reports in order to support decisions and future developments"



http://www.eap.gr/view.php?artid=3170