FeedBurner FeedCount

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας

Τι είπε ο άνθρωπος! «Στο λόγο της αντρικής μου τιμής! Όταν ήμουν υπουργός από το 2007 έως το 2009 δεν είχα επίγνωση της κατάστασης». Ο λόγος για τον γίγαντα της πολιτικής Άρη Σπηλιωτόπουλο. Για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το πώς η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία. Έτσι είναι Άρη. Πώς να πάρει κανείς χαμπάρι όταν ο κόσμος του είναι μεταξύ Μυκόνου και Κολωνακίου;

Είναι το γνωστό σε όλους σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας. Και μην πει κανείς ότι δεν το γνωρίζει, διότι θα τον κλείσουμε σε ένα δωμάτιο με τον Άρη για να το εμπεδώσει. Την ώρα, λοιπόν, που ο κόσμος χανότανε, εκείνοι τηλεφωνούσαν στον στυλίστα τους και του ζητούσαν προτάσεις για την επόμενη παρουσία τους στα κοσμικά δρώμενα της Μυκόνου. Υπό αυτές τις συνθήκες πώς να αντιληφθούν οι καημένοι την κρίση;

Εδώ υπουργοί εκείνης της περίφημης κυβέρνησης Καραμανλή απέφευγαν να έρθουν σε επαφή με ξένους ομολόγους τους για να μην ακούν τις εκκλήσεις των τελευταίων να πάρουμε μέτρα και να αποτρέψουμε έτσι  την σύγκρουση του πλοίου με το παγόβουνο. Λένε ψέματα όταν λένε ότι δεν ήξεραν. Δεν ήθελαν να ακούσουν είναι το πιο σωστό.

Τα λέει σοβαρά αυτά ο κ. Σπηλιωτόπουλος και δεν ντρέπεται! Κι αυτό είναι το πλέον εξωφρενικό. Μας λένε οι υπουργοί εκείνης της περιόδου ότι δεν είχαν ιδέα και έχουν το θράσος να μας το λένε κατάμουτρα. Βγάζουν και non paper για να πουν στον ελληνικό λαό ότι η κρίση δημιουργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Τόσο ξεδιάντροποι, τόσο απίστευτα κυνικοί.

Όχι ότι οι άλλοι που ήρθαν στην συνέχεια ήταν καλύτεροι. Αποδείχτηκαν ακόμη χειρότεροι. Μπορεί οι υπουργοί εκείνη την περίοδο να μην αγόραζαν τις γραβάτες κατά εκατοντάδες, αλλά πουλούσαν τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού στο παζάρι της αφέλειας. Μόνο ένας ανόητος, για παράδειγμα, θα έκανε την κρίσιμη ώρα των συζητήσεων για το μέλλον της χώρας μία δήλωση για τον... Τιτανικό!

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κυβερνούν άνθρωποι σαν τον κ. Σπηλιωτόπουλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου.  Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτούς έχουμε και αυτούς βάζουμε. Είναι προσβλητική αυτή η παραδοχή. Η αλήθεια είναι ότι αυτούς ήθελαν οι πολιτικοί τους αρχηγοί κι αυτούς έβαλαν. Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας ήταν προϋπόθεση για να εισέλθει κανείς στις αυλές του Κωνσταντίνου του νεώτερου και του George junior.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

 http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1729998

Eurobank Properties: Τέλη 2013 "βλέπει" να ανακόπτεται η ύφεση

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Περαιτέρω πιέσεις εκτιμά η Eurobank Properties ότι θα δεχτούν το2013 τα υψηλής «ποιότητας» εμπορικά ακίνητα(high street retail), αλλά και τα δεύτερης κατηγορίας κτήρια γραφείων, όπως επισημαίνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας επένδυσης σε real estate.

Η ακόμη μεγαλύτερη πτώση τιμών αναμένεται να εξορθολογήσει την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως, όσον αφορά στις ζητούμενες τιμές μισθωμάτων, με τον «αέρα» να έχει, ήδη, καταργηθεί.

Το 2012 τα εμπορικά ακίνητα εμφάνισαν περαιτέρω κάμψη, με τις πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων να κορυφώθηκαν, ιδίως σε συνοικιακά εμπορικά ακίνητα, σε αποθηκευτικούς χώρους, και σε μη ανταγωνιστικά κτήρια γραφείων.

Η θυγατρική της Eurobank, που τελεί υπό συγχώνευση με την Εθνική Πανγαία, προβλέπει ότι μέσα στη χρονιά θα βγουν στην αγορά περισσότερες ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις, τοποθετώντας την ανακοπή της ύφεσης προς το τέλος του 2013. Η εκτίμηση της εισηγμένης συγκλίνει με αυτήν της Κομισιόν που τοποθετεί τη σταδιακή έξοδο από το ύφεση από τα μέσα του δεύτερου εξαμήνου-αρχές 2014.

Βέβαια, σύμφωνα με όλες τις έρευνες(Οικονομικού Πανεπιστημίου, ξένων επενδυτικών οίκων) η κρίση στα ακίνητα και κατ’ εξακολούθηση η πτώση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον την επόμενη διετία.

Μεγέθη

Η Eurobank Properties σημειώνει ότι η περίοδος της ύφεσης «χρειάζεται υπομονή και επιλεκτικές τοποθετήσεις» και εκτιμά ότι σύντομα το χαρτοφυλάκιό της θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Έως τις31/12 το χαρτοφυλάκιό της περιλάμβανε 56 ακίνητα, από τα οποία 50 στην Ελλάδα, δύο εμπορικά ακίνητα στη Σερβία, τρία στη Ρουμανία και ένα στην Ουκρανία, συνολικής αξίας 547,1 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από μισθώματα διαμορφώθηκαν το 2012 στα 38,7 εκατ. ευρώ από 43,3 εκατ. ευρώ το 2011, με την πτώση που συμπαρέσυρε την εκτιμώμενη ως εύλογη αξία των ακινήτων να οδήγησε σε ζημιές 28,06 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης μειώθηκε το 2012 κατά 65.687 ευρώ.

Μετά τη συγχώνευση της Eurobank Properties με την ΑΕΕΑΠ της Εθνικής Τράπεζας, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η εσωτερική αξία (NAV) της ΕΥΠΡΟ διαμορφώνεται στα 10,30 ευρώ και είναι πολύ υψηλότερη, συγκριτικά με την χρηματιστηριακή αξία που κυμαίνεται στα 6,18 ευρώ (χθεσινό «κλείσιμο»), δηλαδή η μετοχή διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 42%.

dimitris.delevegos@capital.gr
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1730343



Πηγή:www.capital.gr