FeedBurner FeedCount

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Eurobank Properties: Τέλη 2013 "βλέπει" να ανακόπτεται η ύφεση

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Περαιτέρω πιέσεις εκτιμά η Eurobank Properties ότι θα δεχτούν το2013 τα υψηλής «ποιότητας» εμπορικά ακίνητα(high street retail), αλλά και τα δεύτερης κατηγορίας κτήρια γραφείων, όπως επισημαίνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας επένδυσης σε real estate.

Η ακόμη μεγαλύτερη πτώση τιμών αναμένεται να εξορθολογήσει την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως, όσον αφορά στις ζητούμενες τιμές μισθωμάτων, με τον «αέρα» να έχει, ήδη, καταργηθεί.

Το 2012 τα εμπορικά ακίνητα εμφάνισαν περαιτέρω κάμψη, με τις πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων να κορυφώθηκαν, ιδίως σε συνοικιακά εμπορικά ακίνητα, σε αποθηκευτικούς χώρους, και σε μη ανταγωνιστικά κτήρια γραφείων.

Η θυγατρική της Eurobank, που τελεί υπό συγχώνευση με την Εθνική Πανγαία, προβλέπει ότι μέσα στη χρονιά θα βγουν στην αγορά περισσότερες ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις, τοποθετώντας την ανακοπή της ύφεσης προς το τέλος του 2013. Η εκτίμηση της εισηγμένης συγκλίνει με αυτήν της Κομισιόν που τοποθετεί τη σταδιακή έξοδο από το ύφεση από τα μέσα του δεύτερου εξαμήνου-αρχές 2014.

Βέβαια, σύμφωνα με όλες τις έρευνες(Οικονομικού Πανεπιστημίου, ξένων επενδυτικών οίκων) η κρίση στα ακίνητα και κατ’ εξακολούθηση η πτώση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον την επόμενη διετία.

Μεγέθη

Η Eurobank Properties σημειώνει ότι η περίοδος της ύφεσης «χρειάζεται υπομονή και επιλεκτικές τοποθετήσεις» και εκτιμά ότι σύντομα το χαρτοφυλάκιό της θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Έως τις31/12 το χαρτοφυλάκιό της περιλάμβανε 56 ακίνητα, από τα οποία 50 στην Ελλάδα, δύο εμπορικά ακίνητα στη Σερβία, τρία στη Ρουμανία και ένα στην Ουκρανία, συνολικής αξίας 547,1 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από μισθώματα διαμορφώθηκαν το 2012 στα 38,7 εκατ. ευρώ από 43,3 εκατ. ευρώ το 2011, με την πτώση που συμπαρέσυρε την εκτιμώμενη ως εύλογη αξία των ακινήτων να οδήγησε σε ζημιές 28,06 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης μειώθηκε το 2012 κατά 65.687 ευρώ.

Μετά τη συγχώνευση της Eurobank Properties με την ΑΕΕΑΠ της Εθνικής Τράπεζας, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η εσωτερική αξία (NAV) της ΕΥΠΡΟ διαμορφώνεται στα 10,30 ευρώ και είναι πολύ υψηλότερη, συγκριτικά με την χρηματιστηριακή αξία που κυμαίνεται στα 6,18 ευρώ (χθεσινό «κλείσιμο»), δηλαδή η μετοχή διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 42%.

dimitris.delevegos@capital.gr
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1730343



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου